+31(0) 20 627 1017

info@bakas.nl

Trends 2017

Trends 2017

foto van Trends 2017

2017 is volgens de Chinezen het Jaar van de Haan. Typerend voor hanenjaren zijn: verdieping, directheid, ruimte voor zonderlingen met vreemde ideeën, schitterende ijdelheid, weinig subtiliteit, meer onbevangenheid. Hanen geven graag bescherming aan anderen. Naast ‘zelfvoorziening’ is ‘bescherming’ dan ook het woord dat 2017 kenmerkt,.

Nu de digitale transformatie echt losbarst en het verdienmodel van menig bedrijf verdwijnt, zoeken grootbedrijf en MKB bescherming. Nu steeds meer (parttime) werkloosheid de kop opsteekt, en de verzorgingsstaat onder druk staat, onder meer door de aanhoudende migratiestromen van talentlozen, zoeken werknemers bescherming. Nu ZP-ers en bottom-up-veranderaars teveel disruptie veroorzaken, zoekt het poldermodel bescherming. Nu de EU-superstaat kraakt en feitelijk getransformeerd moet worden naar de oude EG, zoeken eurocraten bescherming voor hun droom, die de meeste burgers als nachtmerrie ervaren. Nu de middenklasse verder verarmt, en daardoor niet meer voor sociale cohesie kan zorgen, wordt ook daar de roep om bescherming luider. De Brezinski-doctrine uit de jaren ’70 van de vorige eeuw, die het politiek ontwaken van de massa voorspelde, komt in sneltreinvaart uit. In verkiezingsjaar 2017 is de 19de eeuwse representatieve democratie toe aan vernieuwing, zodat ze de burgers bescherming biedt en past bij de 21ste eeuw.

In deze lezing presenteert Adjiedj Bakas de belangrijkste trends op terreinen zo uiteenlopend als arbeid, technologie, overheid, samenleving, geopolitiek, business, reizen, mode en design.

© 2017 Trend Office Bakas | Website door: Gibreto