+31(0) 20 627 1017

info@bakas.nl

Farm & Food

Farm & Food

foto van Farm & Food

Alleen al de vraag naar hoogwaardige eiwitten zal de komende decennia verdubbelen: groente, zuivel, eieren en vlees. We krijgen daarom een industriële landbouw: grootschaliger, technologischer en intensiever dan ooit. En we krijgen daarnaast kleinschalige biologische landbouw voor een groeiende nichemarkt. Vakkennis van beiden vervaagt en vermengt zich in de nieuwe foodindustrie: Organic meets GMO. Open innovatie, co-creatie en crowdsourcing veranderen de foodsector. Genetische modificatie —die door de Inca’s al in 16de eeuws Peru werd toegepast— wordt normaal. Er komen nieuwe plantensoorten uit het lab. We gaan verspilling op slimme manieren tegen. Er komt gepersonaliseerd voedsel. En functional foods zitten in de lift. Rond 2050 kunnen we met 65 miljoen minder koeien voorzien in een verdubbeling van de vraag. Als de hele wereld zo productief is als de Nederlandse boer, dan hebben we nog maar een kwart van de hoeveelheid landbouwgrond nodig. De boer digitaliseert en robotiseert: drones houden straks bemestings-, bewaterings- en verdelgingsbehoefte van landbouwarealen in de gaten. Van koemest maken we kunstmest op maat, en fosfaten voor de landbouw worden gewonnen uit menselijke urine: pee for food! De combinatie Food & Health wordt normaal. Over tien jaar is iedereen ‘op dieet’. Er komen foodapps. Het platteland krijgt een nieuwe rol: voor kleine boerderijtjes, boerenromantiek voor stedelingen, parttime living en voor meditatie en rust. De industriële landbouw wordt geconcentreerd bij steden of op industrieterreinen. We krijgen verticale boerderijen voor groenten, klein fruit, vis en de veestapel. Vleesvervangers zijn in opmars en meer mensen worden flexitariërs. Er komen calorie-arme tussendoortjes. Er komen nieuwe verpakkingen en conserveringstechnieken. Nu gooien Europeanen 50 procent van het voor de Europese markt geproduceerde voedsel weg. In India bederft 40 procent van het voedsel tussen het moment van de oogst en het moment waarop het de consument bereikt. Dat wordt straks allemaal beter. We kunnen desnoods 24 miljard mensen te eten geven, en intussen landbouwgrond terug geven aan de natuur.

 

 

© 2017 Trend Office Bakas | Website door: Gibreto